De Smart Lantaarnpaal Asset Marketplace (SLAM): een I4Trust-experiment om veilig data te delen
 

Een internationaal consortium ontwikkelt een open platform om steden én leveranciers te ondersteunen bij het opschalen van smart city-oplossingen. Het SLAM-project is door I4Trust geselecteerd als showcase voor effectief en vertrouwd data delen. Het geeft steden controle over IoT-oplossingen in de openbare ruimte, biedt bedrijven nieuwe kansen en creëert leefbare, duurzame en inclusieve steden voor iedereen.

 

Beloftes over de kansen die data bieden voor steden, zijn legio. Gegevens uit IoT-assets in de openbare ruimte kunnen processen efficiënter maken, de dienstverlening verbeteren en bijdragen aan leefbare, duurzame, inclusieve steden. Er zijn ook al veel oplossingen beschikbaar. Tegelijkertijd roepen deze technologische mogelijkheden terechte vragen op. Over gegevenseigendom, privacy, ethiek en beveiliging. Om de impasse te doorbreken, hebben we een aanpak nodig die open, vertrouwd en transparant is.

 

Een consortium van 8 bedrijven bundelt de krachten in het I4Trust-programma en bouwt de Smart Lamppost Asset Marketplace (SLAM). Het doel is om een ​​geïntegreerd, open platform te ontwikkelen dat inzicht geeft in alle serviceprocessen, het veilig delen van gegevens mogelijk maakt en een catalogus biedt met beoordeelde sensoroplossingen. Het bouwt voort op standaarden van FIWARE, TM Forum en iSHARE en stelt elke IoT-leverancier én overheidsinstantie in staat om het volledige potentieel van smart city-oplossingen te benutten.

 

Slimme lantaarnpalen zijn in veel opzichten interessant omdat het kan dienen als een multifunctioneel apparaat dat sensoren, camera's, EV-opladen en meer combineert. Er zijn ongeveer 3,5 miljoen lantaarnpalen in Nederland. Het efficiënter gebruiken van de bestaande infrastructuur, connectiviteit en elektriciteit kan een win-winsituatie opleveren. De realiteit is dat er organisatorische en financiële barrières zijn en legitieme zorgen over privacy, ethiek, eigendom, normen en onderlinge afhankelijkheden.

 

SLAM geeft inzicht voor steden en bedrijven. Steden weten precies wat er wordt geïmplementeerd, in welke lantaarnpaal en door wie. Bedrijven krijgen inzicht wat is toegestaan ​​op welke locatie en welke criteria en voorwaarden gelden, zoals Privacy Impact Assessments, registratie in een sensorregister, verplichte certificeringen, naleving van (ruimtelijke) wetgeving en gebruik van open API’s, standaarden en datamodellen voor het delen van data. Het creëren van een open, transparant ecosysteem helpt om burgers te betrekken, maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk en neemt de legitieme zorgen van overheidsdiensten weg.

 

De partners in het SLAM-consortium bestrijken de hele waardeketen. WeCity ontwikkelt de geïntegreerde catalogus, marktplaats en serviceportal, met hulp van Sensative en Civity voor de op FIWARE gebaseerde en iSHARE-compatibele infrastructuur voor het delen van gegevens en HubLogiq voor hun IoT-kennis. Sensoterra, Teneo en Mobility Sensing zullen sensoren leveren voor SLAM om de data- en servicemanagementprocessen te testen. Argaleo integreert een 3D-model van slimme lantaarnpalen en toont relevante data in context. Met hulp van Startup Utrecht wordt de community betrokken om het ecosysteem te laten groeien.

 

Met SLAM zorgen we voor de verbinding: meer relevante data, betere datadeling tussen stakeholders, meer compliant, innovatieve oplossingen en eenvoudige opschaling naar andere assets in de openbare ruimte. En bovenal bouwen we aan een open en betrouwbaar ecosysteem waar leveranciers én overheidsinstanties baat bij hebben.

 

6859598292548487da8b33d1ab139fcd.png